Please choose your region

NO HATE
GENERATION
WE ARE

Луѓето нè опишуваат како експериментална генерација. Имаме шанса и одговорност да бидеме поинакви. Не плашете се и не потценувајте. Ќе докажеме дека можеме да станеме експериментална „генерација без омраза“. Најмалку една од три жени ќе доживее некаков облик на насилство во текот на својот живот и тоа има многу форми. Омразата е исто така насилство, а омразата кон жените се нарекува мизогинија. Ние како европски граѓани имаме шанса да го кажеме своето мислење. Да престанеме да ги затвораме очите.

1 % од жените

1 земји

1 мисија

1 % воени бегалци

 33 % од жените

Проценките објавени од СЗО покажуваат дека на глобално ниво, околу 1 од 3 жени во светот биле изложени на физичко и/или сексуално насилство од интимен партнер или сексуално насилство од непартнер во текот на нивниот живот. Поголемиот дел од ова насилство е насилство од интимен партнер. Во светот, речиси една третина (27%) од жените на возраст од 15-49 години кои биле во врска, пријавиле дека биле изложени на некаков облик на физичко и/или сексуално насилство од страна на нивниот интимен партнер.

 5 земји

Членовите на EDYN од Албанија, Грузија, Молдавија, Северна Македонија и Словачка се приклучија како први претставници на #nohategeneration. Откако разговараа за најитните прашања во нивните општества, тие избраа да се изјаснат против насилството врз жените. Следете ја кампањата на локалните профили со пребарување на хаштагот #nohategeneration.

 1 мисија

БЕЗ ОМРАЗА. Ние сме млади луѓе кои се воздржуваат од политиките на омраза да подготвуваат заеднички решенија за општествените проблеми и да го пополнат јавниот простор со визија наместо со поделби. Се бориме да функционира демократијата. Ќе докажеме дека можеме да станеме експериментална „генерација без омраза“.

80% од бегалците и другите раселени лица

Жените се погодени од вооружените конфликти на различни начини: тие се жртви на родово засновано насилство, актери за мир и реконструкција, и борци или членови на вооружените сили, волонтери или не. Жените и децата сочинуваат околу 80% од милионите бегалци и други раселени лица во светот, вклучително и внатрешно раселените лица. Дополнително, жените често стануваат старатели за повредените борци и се наоѓаат, како резултат на конфликт, неочекувано ставени како единствен управител на домаќинството, самохран родител и старател на постари роднини. (*извор)

WOMEN

Мажите долго време се сметаа за единствениот релевантен фокус во вооружените конфликти, а воведувањето на агендата WPS (Жените, мирот и безбедноста) означи пресвртница што ги охрабри државите да почнат да размислуваат за различните улоги што ги играат женските актери во безбедноста и мирот. процеси, како жртви, борци, старатели, информатори или активисти. Истражувањата покажуваат дека зајакнувањето на жените е поврзано со државната безбедност и стабилност, и се верува дека факторингот на родовата комплексност ја подобрува отпорноста и придонесува за поефективна борба против заканите.

PEACE

Агендата за жени, мир и безбедност (WPS) беше формално воведена со резолуцијата 1325 на Советот за безбедност на ОН во 2000 година. организации, вклучително и НАТО.

SECURITY

Неопходно е експертите за политика и родовите советници на НАТО да го земат предвид политичкиот и културниот контекст на која било родова програма, и притоа да обрнат внимание на искуствата од жените на терен. На жените во безбедносниот сектор треба да им се даде можност да ги споделат своите грижи и очекувања бидејќи овие податоци би можеле да послужат како средство за подобрување на постоечките политики на WPS (Жените, мирот и безбедноста).

ЛИНИЈА ЗА ПОМОШ

ЛИНИЈА ЗА ПОМОШ

Ако вам или на некој што го познавате ви треба помош, јавете се на Националната линија за помош за жени кои доживуваат насилство. Линијата е бесплатна и НЕСТОП: Најдете го вашиот локален број овде. 

Преземете акција

Преземете акција

Што можам да направам како поединец?

ПОГЛЕДНЕТЕ наоколу – Постојат многу форми на злоупотреба и сите може да имаат сериозни физички и емоционални последици. Ако сте загрижени за жена во вашето соседство, која можеби доживува насилство или не се чувствува безбедно покрај некого, внимавајте на овие знаци и дознајте како да и помогнете да најде сигурност и поддршка.
СЛУШАЈ – Кога жената ја споделува својата приказна за насилство, таа го прави првиот чекор кон прекинување на циклусот на злоупотреба. Да ѝ обезбедиме безбеден простор да зборува и да биде слушната.
НЕ ПЛАШЕТЕ СЕ ДА ЗБОРУВАТЕ – Прекинете го молкот за насилството врз жените и девојчињата со промовирање на култура на почит и нулта толеранција.

Што можеме да направиме како општество?

ПОДОБРУВАЊЕ НА ЗАШТИТА – Треба да ја подобриме достапноста на заштитата за жените кои се соочуваат со насилство, бидејќи заштитата често е прифатлива.
СПРОВЕДУВАЊЕ –
програми за жртви на насилство но и за сторителите за спречување на повторување.
ЕДУКАЦИЈА-
да се запре насилството пред тоа да се случи, на пример преку обезбедување предавања за младите за превенција од насилство врз жените
ПОДОБРО ЗАКОНОДАВСТВО –
ги охрабруваме сегашните политичари да обрнат поголемо внимание на законодавната рамка во однос на насилството врз жените. Треба да бидете пример за општеството и вашите постапки треба да ги подобрат животите на луѓето.

АДАПТИРАЈТЕ ЈА ЖЕНСКАТА АГЕНДА ЗА МИРОВНА БЕЗБЕДНОСТ ОД НАТООвој документ за политики има за цел да ги испита најдобрите практики и празнините во инкорпорирањето на родовата перспектива меѓу сојузниците и партнерите на НАТО, фокусирајќи се на жените во безбедносниот сектор. Тој обезбедува збир на препораки во врска со агендата на ВПС, земајќи ги предвид тековните безбедносни закани со кои се соочуваат сојузниците и партнерите.

ПРИКЛУЧЕТЕ СЕ НА ДВИЖЕЊЕТО

ПРИКЛУЧЕТЕ СЕ НА ДВИЖЕЊЕТО

Придружете се на #nohategeneration. Во нашата генерација нема место за насилство врз жените. Да и кажеме НЕ на омразата. Да му кажеме НЕ на насилството. Заедно да го запреме насилството врз жените. Ние сме #nohategeneration!

edyn

This campaign is sponsored by
NATO's Public Diplomacy Division

NATO
Katedra Komunikacie